44
Owocowe klimaty – kriek do pierogów i placka z wiśniami
Agnieszka Łopata, 29.07.2012
Sezon owocowy w pełni. Bieszczadzkie lasy są pełne borówek. A co jest najlepszego z borówkami? Oczywiście pierogi! Jak ja lubię pierogi z borówkami polane słodką śmietanką... Marzysz, masz. Robimy pierogi z borówkami!
43
Bieszczadzkie piwo przy hutniczym piecu
Agnieszka Łopata, 16.07.2012
Miałam przyjemność uczestniczyć w spotkaniu w Centrum Dziedzictwa Szkła w Krośnie. Gdy na scenie topiło się szkło i powstawały szklane arcydzieła, ja opowiadałam o piwie, a goście degustowali moje wyroby.
42
Targi Końskie i piwo z Chmiela
Agnieszka Łopata, 10.07.2012
Jak co roku pojechałam na Targi Końskie w Lutowiskach. Tym razem miałam miłą niespodziankę, dlatego że się coś ruszyło w ludziach. I parę piwnych akcentów też było.
41
Piwny był ten świat... Festiwal Birofilia 2012
Agnieszka Łopata, 5.07.2012
W dniach 15-16 czerwca w pięknym otoczeniu Browaru Żywiec i sprzyjającej, letniej pogodzie odbył się Festiwal Birofilia 2012. Impreza była świetna, tylko szkoda, że taka krótka.
40
Relacja z IV Bieszczadzkiego Warzenia Piwa
Agnieszka Łopata, 29.06.2012
Czas najwyższy zdać sprawę z IV Bieszczadzkiego Warzenie Piwa, które odbyło się dnia 21 kwietnia 2012 r. w Zagrodzie Magija w Orelcu.
39
Burger z nakładanym hermelinem
Agnieszka Łopata, 5.06.2012
Dzisiaj będzie czeska, "tylko dla twardzieli", odmiana burgera – Hermelin-burger. A do niego domowe frytki oraz wytrawna, rześka, schłodzona AIPA lub goryczkowy, czeski pilzner.
38
Curry z soczewicą, ziemniakami i chlebkiem paratha
Agnieszka Łopata, 28.05.2012
Dzisiaj podam przepis na curry z soczewicą, ziemniakami i chlebkiem paratha. To pyszne danie degustowaliśmy razem z AIPĄ podczas IV Bieszczadzkiego Warzenia Piwa. Potrawa jest pyszna, cudownie orientalna, prosta i zdrowa.
37
Przekąski do piwa – część czwarta (coś do American India Pale Ale)
Agnieszka Łopata, 25.04.2012
Dziś polecam przystawki idealnie pasujące do jednego z moich ulubionych stylów piwnych – American India Pale Ale, w skrócie AIPA. Będą to meksykańskie nachosy zapiekane z serem z trzema sosami oraz wegetariańskie pierożki samosas.
36
Wielkanocne to i ovo
Agnieszka Łopata, 9.04.2012
U nas nie ma wielkanocnego obżarstwa. Są jajka, buraczki, chrzan, grzybki marynowane i obowiązkowo PASCHA. Taka prawdziwa. Nie z kupnego sera, ale z sera ścinanego specjalnie dla niej. Przepis jest sprawdzony i zawsze się udaje.
35
IV Bieszczadzkie Warzenie Piwa – zaproszenie
Agnieszka Łopata, 6.04.2012
W sobotę 21 kwietnia 2012 r. zapraszam Was do Zagrody Magija w Orelcu na IV Bieszczadzkie Warzenie Piwa połączone, po raz pierwszy, z profesjonalną degustacją piwa i jedzenia. Oczywiście piwo i jedzenie będą mojego autorstwa :)
34
Śnieżyca wiosenna, a potem zapiekana quinoa z marcowym
Agnieszka Łopata, 5.04.2012
Kiedyś warzyłam piwo marcowe. Dzisiaj będę go degustować. W połączeniu z pysznym i zdrowym jedzonkiem. Zapraszam na komosę zapiekaną z brokułem i ziołami oraz sałatkę z roszponki i mandarynek.
33
Irlandzkie naleśniki na dzień św. Patryka
Agnieszka Łopata, 18.03.2012
Z okazji dnia św. Patryka postanowiłam przygotować jakąś tradycyjną, irlandzką potrawę. Wybór padł na boxty (bacstai), czyli naleśniki ziemniaczane. Degustowałam je oczywiście z piwem rodem z Irlandii – dry stoutem, zwanym powszechnie Guinness'em.
32
Przekąski do piwa – część trzecia (wydanie greckie)
Agnieszka Łopata, 11.03.2012
Dzisiaj zapraszam na przekąski do piwa w stylu greckim. Będą to koszyczki z ciasta filo wypełnione różnymi pysznościami. Taka przekąska jest bardzo prosta i szybka do przygotowania.
31
Pokoźlakowe placki z kapustą i eko-piwo
Agnieszka Łopata, 4.03.2012
Wczoraj warzyłam koźlaka pszenicznego. A po piwie pszenicznym jest super materiał na placki i bułki! Do placków zrobiłam szybką sałatkę w stylu greckim. Taki sobie obiadek, więc piwko wzięłam ot takie.
30
Chleb toskański z oliwkami i piwem
Agnieszka Łopata, 27.02.2012
Pewnie nie zgadniecie co zrobiłam z wysłodzin. Nie będę Was męczyć i zdradzę, że chlebek... toskański z oliwkami i orzechami i z dodatkiem piwa.
29
O Stingu, chruście i sikorkach
Agnieszka Łopata, 21.02.2012
W tłusty czwartek piekłam chrust. Relację zdaję dopiero dzisiaj, ale lepiej późno niż wcale. Do chrustu otworzyłam piwo w stylu Belgian Blond Ale. Tym razem komercyjne – Petrus Blond z browaru Bavik-De Brabandere.
28
Nie ma wina? Jest wit!
Agnieszka Łopata, 13.02.2012
Skoro nie ma wina, to piwo będzie idealne. Piwo w stylu witbier dostaniecie w każdym większym sklepie czy delikatesach. Do witbier'a przygotowałam coś równie orzeźwiającego, soczystego i cytrusowego. Będzie to cykoria z pomarańczą i granatem.
27
Chleb huculski na wysłodzinach z porteru®
Agnieszka Łopata, 11.02.2012
Jak to zwykle po warzeniu piwa zostały wysłodziny, czyli zużyty słód. Tym razem ciemne, słodkie, karmelowe. Odebrałam trochę i zrobiłam chleb huculski na wysłodzinach z porteru®.
26
Top10, koźlak wędzony i fenkuły
Agnieszka Łopata, 8.02.2012
Pora coś upichcić, a konkretnie zużyć fenkuły, które kiedyś kupiłam będąc w WIELKIM MIEŚCIE. I teraz co tu z tym rarytasem uczynić... Droga zawiana, więc musiałam skorzystać z tego, co akurat było w domu. A był bundz. Taki prawdziwy, swojski, wędzony, owczy (podobno).
25
Bieszczadzkie zimeryki – wpis inny niż wszystkie
Agnieszka Łopata, 4.02.2012
Miałam wielkie plany piwowarsko-kulinarne na dzisiejszy dzień. Warzony miał być porter bałtycki, a i pichcenie wykwintne. Plany się zmieniły, bo wszystko zamarzło.
24
Bieszczadzkie krysze i ciemna strona pszenicy
Agnieszka Łopata, 31.01.2012
Dzisiaj zapraszam Was na specjał kuchni bieszczadzkiej – krysze. Krysze to pierogi z kaszą gryczaną i serem. Do krysz z kaszą gryczaną proponuję np. ciemne piwo pszeniczne, czyli dunkelweizen.
23
Piwo marcowe, a potem coś pysznego
Agnieszka Łopata, 27.01.2012
Zapraszam na super kanapkę z ciabatty. Będzie się nazywała kanapka z ciabatty ze smażonymi boczniakami i rukolą w sosie winegret z oleju rydzowego.
22
Jakie piwo taki ser – część pierwsza
Agnieszka Łopata, 25.01.2012
Dzisiaj chciałabym napisać parę słów o serach, które pasują do piw mocnych, aromatycznych. Mam na myśli piwa w stylu barley wine, imperial stout, belgijskie mocne ciemne lub złote.
21
Porter bałtycki i austriacka klasyka
Agnieszka Łopata, 23.01.2012
Na dzisiaj zaplanowałam, że zrobię coś naprawdę pysznego i wykwintnego. A do tego będzie wyśmienite piwo. Zapraszam na strudel jabłkowy na ciepło z lodami waniliowymi.
20
Wpis dietetyczny – warzenie i butelkowanie
Agnieszka Łopata, 20.01.2012
Dzisiaj w mojej kuchni się działo, oj działo. Piwo się warzyło i butelkowało. Na gotowanie zabrakło mi już rąk i miejsca. Tak więc dzisiaj wydanie na głodniaka. Przynajmniej nie zaślinicie sobie klawiatury.
19
Blog Roku 2011 – podziękowania
Agnieszka Łopata, 19.01.2012
Drodzy Czytelnicy, Oglądacze i Sympatycy!
To była WSPANIAŁA i WIELKA MOBILIZACJA!
Dzięki Waszemu wsparciu mój blog uplasował się na 3. miejscu w swojej kategorii i przeszedł do dalszego etapu konkursu Blog Roku 2011.
Dzisiejszy wpis przeznaczę na podziękowania, krótkie sprawozdanie z przebiegu konkursu oraz szczegóły dotyczące jego dalszych losów.
18
Blog Roku 2011 – odezwa do narodu
Agnieszka Łopata, 18.01.2012
Drodzy Czytelnicy, Oglądacze i Sympatycy mojego bloga kuchniapiwowarkiagi.pl!
Jesteśmy na 14. miejscu z ponad 800 zgłoszonych!
Jak dostaniemy się do pierwszej dziesiątki to będzie wielki sukces.
Został jeden cały dzień, jedna noc i jeszcze pół dnia, żeby oddać głos w konkursie na Blog Roku 2011! Jest jeszcze czas, jest jeszcze szansa na to, żeby piwowarstwo domowe pojawiło się na powierzchni, jak wymarzony przez nas wszystkich przełom!
16
Przekąski do piwa – część druga (wydanie francuskie)
Agnieszka Łopata, 16.01.2012
Dzisiaj zapraszam na drugą część "Przekąsek do piwa". Przepisy na dzisiejsze pyszności pochodzą z książki pt. "Przemytnicy na wakacjach". Są tu bardzo fajne receptury na dania z różnych stron świata.
Na początek wybrałam dwa przepisy: paluszki parmezanowe i przekąska z ciasta francuskiego. Oba są łatwe i szybkie, a co najważniejsze, do ich wykonania wystarczy jedno opakowanie mrożonego ciasta francuskiego (to napisała oszczędna krakuska)!
14
Piwo Grodziskie – na wędzoną nutkę
Agnieszka Łopata, 14.01.2012
Dzisiaj warzyłam pilsa niemieckiego. Z założenia ma to być klon Bitburger'a. Co wyjdzie, poczekamy, spróbujemy, zobaczymy. Podczas warzenia pilsa przygotowywałam dzisiejszy obiad połączony z degustacją piwa grodziskiego.
13
Blog Roku 2011 – głosuj na piwowara domowego!
Agnieszka Łopata, 13.01.2012
Od wczoraj tzn. od 12 stycznia 2012 r. można już głosować na mojego bloga w konkursie Blog Roku 2011. Blog jest zgłoszony w kategorii "Moje zainteresowania i pasje".
12
Czekoladowe fondue i piwo
Agnieszka Łopata, 13.01.2012
Od niedawna stałam się fanką czekoladowego fondue. Co jakiś czas rozpuszczam trochę czekolady w kociołku i maczam w niej różne owoce. Takie fondue to świetna i szybka do przygotowania uczta dla paczki znajomych. A do tego możemy oczywiście zaserwować piwo! Najlepiej będą tutaj pasować piwa mocne, bogate w aromaty i smaki.
11
Dubbel i coś orientalnego
Agnieszka Łopata, 8.01.2012
Na obiad zaplanowałam coś orientalnego i szybkiego w przygotowaniu – makaron mie z warzywami i tofu. W trakcie przygotowywania posiłku zastanawiałam się jakie piwo najlepiej by do niego pasowało. Zdecydowałam się na własnej produkcji belgijskiego dubbla.
10
Witbier – piwo, bułki i placki
Agnieszka Łopata, 6.01.2012
Wysłodziny (czyli zużyte ziarno) po wicie, to fajny materiał do robienia chleba i innych potraw. Tym razem więc odjęłam od końskich ust 1 kg wysłodzin i upiekłam bułeczki oraz placuszki.
9
Przekąski do piwa – część pierwsza (wydanie sylwestrowe)
Agnieszka Łopata, 31.12.2011
Rok kalendarzowy skończy się za parę godzin, ale nie ma się co martwić, bo za to rok piwowarski w pełni! Dlatego jedną ręką mieszam w garze, gdzie warzy się AIPA, a drugą przygotowuję małe przekąski na dzisiejszy, sylwestrowy wieczór.
8
Barley wine w świątecznym klimacie
Agnieszka Łopata, 26.12.2011
W ten świąteczny dzień, zapraszam Was na degustację piwa w stylu barley wine. Będzie to piwo o nazwie Old Foghorn z browaru Anchor Brewing z San Francisco. Do takiego zacnego piwa proponuję coś wykwintnego, ale bardzo prostego i szybkiego. Będą to słodko-pikantne owoce i warzywa w cieście francuskim.
7
Crème brûlée i wybuchowe piwo jęczmienne
Agnieszka Łopata, 23.12.2011
Już niebawem ukaże się zimowy numer Piwowara 2011, a w nim mój artykuł o łączeniu jedzenia z piwem w stylu barleywine. Obiecałam w nim czytelnikom, że na moim blogu będą mogli zobaczyć film z karmelizacji crème brûlée, gdyż deser ten jest bardzo często wymieniany jako dobry towarzysz barleywina.
6
Świąteczne pierniki z piwem carycy
Agnieszka Łopata, 17.12.2011
Za siedem dni Święta, czas więc najwyższy na pierniczki. Piękę je od paru lat, na choinkę, na prezenty, ot tak, do przegryzienia. Można będzie sobie siedzieć przed kominkiem, popijać RISa i przegryzać korzenno-miodowo-czekoladowymi ciasteczkami.
5
Bracki Grand Champion Birofilia 2011
Agnieszka Łopata, 12.12.2011
Pora spróbować tarty. Ciasto wyszło kruche i pachnące masłem. Do tego lekko pikantny szpinak z delikatnym, mleczno-kozim aromatem sera, który pod wpływem temperatury stał się miękki i puszysty. Z piwem kolońskim kompozycja bardzo dobra.
4
We włoskich barwach
Agnieszka Łopata, 25.11.2011
Sałatka caprese jest daniem delikatnym, jasnym, pełnym słońca i smaków lata. Takie też powinno być piwo, którym będziemy je popijać. Skojarzenie jest proste. Takim piwem jest piwo pszeniczne, świetny byłby też witbier. U mnie witbier dopiero jest w planach, więc degustujemy pszeniczne.
3
Quadrupel w smaku jesiennych jabłek
Agnieszka Łopata, 16.11.2011
Właśnie ukazał się jesienny numer Piwowara (link: http://pspd.org.pl/piwowar), a w nim premiera kącika kulinarnego "Kuchnia piwowarki Agi". Na pierwszy ogień poszło piwo ciężkiego kalibru – Belgijskie Ciemne Mocne Ale, zwane Quadruplem.
2
Beets & chips z bitterem – obiad prawie po angielsku
Agnieszka Łopata, 12.11.2011
Dzisiaj zrobiłam jedną z moich ulubionych sałatek – gotowane buraczki z ogórkami kiszonymi i groszkiem konserwowym. Robię ją już od kilkunastu lat, bo nie dość, że jest pyszna to jeszcze ma fantastyczny kolor. Do tego prosta, szybka i zawsze się udaje.
Do tego wymyśliłam ziemniaki pieczone z ziołami. Mimo siarczystego mrozu udało mi się znaleźć w ogródku całkiem niezamrożone listki szałwi i rozmarynu.
1
Zapiekane jabłka z jagodami
Agnieszka Łopata, 6.11.2011
Dzisiaj miała być pierwsza prezentacja. A że u nas jabłonie pięknie obrodziły i jest tak pięknie jesiennie, więc wymyśliłam sobie jabłka z jagodami zapiekane pod pierzynką z ciasta cynamonowego.
O blogu
Kuchnia piwowarki Agi
Innym powodem założenia tego bloga jest to, że nie lubię wizerunku piwa, który jest nam powszechnie serwowany. Duży, ciężki kufel, który ciężko jest podnieść, przy stole biesiadnym rubaszni, czerwonolicy, wąsaci panowie z dużymi brzuchami, na stołach golonka i kiełbasa. Do tego blond kelnerki z wielkim biustem wylewającym się z dekoltu.
Chciałabym pokazać, że piwo jest napojem równie eleganckim jak wino. Różnorodność stylów piwa sprawia, że zawsze znajdziemy taki, który będzie pasował do naszego dania, niezależnie czy jest to lekka sałatka czy słodki deser.
Z góry uprzedzam, że wszystkie przygotowane przeze mnie potrawy będą jarskie, ponieważ od 12 lat jestem wegetarianką.
Kontakt do mnie: