54
Przekąski do piwa – część piąta (sajgonki z IPAweny)
Agnieszka Łopata, 30.12.2012
Jutro sylwester. Tych, którzy spędzają go w domowych pieleszach zapraszam do zrobienia prostej i pysznej przekąski do piwa.
Sajgonki to danie kuchni wietnamskiej, którego najważniejszym składnikiem jest papier ryżowy. Nadzienie można skomponować samemu w zależności od gustu, światopoglądu i zasobności lodówki. Zwijanie sajgonek wymaga sprawnych paluszków, ale każdy, kto kiedyś wyszywał, szydełkował, robił wyklejanki lub inne precyzyjne prace ręczne, poradzi sobie ;)
Od Wigilii czekają na zlitowanie suszone grzyby, które zamoczyłam i zagotowałam z myślą o zupie grzybowej i kapuście z grzybami. Na myślach się skończyło, ale co się odwlecze...Zatem pyszne, leśne, bieszczadzkie grzyby wylądują w sajgonkach.
Do przyrządzenia tej pysznej przystawki wzięłam:
- dwie garście suszonych grzybów, moczonych parę dni a później ugotowanych
- 3 średnie marchewki
- 2 małe pory
- 1 bardzo mały seler
- 1/2 małej kapusty włoskiej (można użyć pekińskiej)
- dwa plastry ananasa
- dwa kawałki papryki marynowanej
- kawałek świeżego imbiru
- 4 ząbki czosnku
- przyprawy: chili, kurkuma, grzybowy sos sojowy, sól, pieprz, syrop z agawy (może być miód lub cukier)
- opakowanie papieru ryżowego 50g (14 płatków)
- tłuszcz do smażenia
Marchewkę, seler i paprykę pokroiłam w słupki, por w plasterki, ananas i grzyby w kostkę, kapustę poszatkowałam.
Na patelni smażyłam kolejno i porcjami: kapustę skropioną sosem sojowym, marchewkę i seler z imbirem i syropem z agawy, por z kurkumą, chili, solą i pieprzem, grzyby z czosnkiem.
Każdy płat papieru ryżowego wkładałam na moment do ciepłej wody. Rozkładałam na desce i nakładałam po trochę każdego składnika farszu. Ważne aby nie dawać za dużo farszu, bo trudno będzie zwinąć sajgonkę i wszystko się rozleci. Zwijamy tak, jak krokiety, czyli zakładamy dolną część, potem lewą stronę, prawą stroną i ciasno zwijamy.
Sajgonki najlepiej jest smażyć w głębszej warstwie tłuszczu. Ja użyłam małej i dość wysokiej patelni oraz tłuszczu kokosowego. Smażymy krótko, aby przyrumienić papier.
Sajgonki najlepiej podawać ciepłe z dodatkiem ulubionego sosu, w którym moczymy przekąskę i zajadamy. Ja użyłam sosu paprykowego z chili, ale można wykorzystać gotowe sosy do potraw chińskich.
Skoro przekąska do piwa to i piwo być musi. Do sajgonek proponuję coś dobrze goryczkowego z podbudową słodową, średniopełnego z ładnym aromatem. Wszystko jednak zależy jakie nadzienie zrobicie do Waszych sajgonek. Ja zdecydowałam się na IPA (India Pale Ale). Tym razem nie moja wersja, ale też domowa. Warka nr 285 od piwowara Weny. Nawet nie wiem kiedy stałam się jej szczęśliwą posiadaczką, ale ważne, że się stałam, bo piwo jest baardzo dobre.
Przede wszystkim ma piękny, herbaciany, ciemnobursztynowy kolor. Jest bardzo klarowne. Piana obfita na początku, zostawiła piękny ślad na szklance i trwała do końca w centymetrowej warstwie.
Aromat słodowy, lekko estrowy, z delikatną ziołową nutą chmielu. W smaku czuć wyraźną ciasteczkową bazę słodową i do tego mocną, ale krótką, przyjemną goryczkę. Piwo jest dobrze zbalansowane i średnio nagazowane przez co bardzo przyjemne w odbiorze.
Życzę Wam przyjemnej degustacji i Szczęśliwego Nowego Roku!
Patrz także:
- Przekąski do piwa – część pierwsza (wydanie sylwestrowe)
- Przekąski do piwa – część druga (wydanie francuskie)
- Przekąski do piwa – część trzecia (wydanie greckie)
- Przekąski do piwa – część czwarta (coś do American India Pale Ale)
O blogu
Kuchnia piwowarki Agi
Innym powodem założenia tego bloga jest to, że nie lubię wizerunku piwa, który jest nam powszechnie serwowany. Duży, ciężki kufel, który ciężko jest podnieść, przy stole biesiadnym rubaszni, czerwonolicy, wąsaci panowie z dużymi brzuchami, na stołach golonka i kiełbasa. Do tego blond kelnerki z wielkim biustem wylewającym się z dekoltu.
Chciałabym pokazać, że piwo jest napojem równie eleganckim jak wino. Różnorodność stylów piwa sprawia, że zawsze znajdziemy taki, który będzie pasował do naszego dania, niezależnie czy jest to lekka sałatka czy słodki deser.
Z góry uprzedzam, że wszystkie przygotowane przeze mnie potrawy będą jarskie, ponieważ od 12 lat jestem wegetarianką.
Kontakt do mnie: