37

Przekąski do piwa – część czwarta (coś do American India Pale Ale)

Agnieszka Łopata, 25.04.2012


W ostatnim numerze Piwowara ukazał się mój tekst pt. "Kulinarne podróże z AIPĄ". Obiecałam w nim, że więcej zdjęć zamieszczonych w nim potraw będzie można znaleźć na blogu Piwowarki Agi.

Obietnicy dotrzymuję i na początek polecam przystawki idealnie pasujące do jednego z moich ulubionych stylów piwnych – American India Pale Ale, w skrócie AIPA.

Dobra AIPA to piwo, które zniewala pięknym aromatem chmielu – aromaty te mogą być cytrusowe, tropikalno-owocowe, iglasto-żywiczne, ziołowo-kwiatowe. A pomiędzy nimi delikatna słodycz z nutkami karmelu... A potem ten smak, ta fantastyczna, mocna goryczka.

AIPA w szklance typu nonic

Na początek proponuję moją ulubioną przekąskę. Prosta, szybka i jakże pyszna - meksykańskie nachosy zapiekane z serem z trzema sosami. Zwykle robię tylko jeden sos – w zależności od chwilowej zachcianki, ale na przyjęcie w gronie przyjaciół można przygotować wszystkie. Każdy wybierze sobie swój ulubiony.

Potrzebujemy:

  • paczkę kukurydzianych tortilli (nachosów) najlepiej o smaku naturalnym (smak chili tylko dla odważnych!);
  • 5 dkg sera żółtego;
  • sos zielony - guacamole wg Agi – dwie sztuki avocado, sól, pieprz;
  • sos biały – kubek jogurtu greckiego, łyżka majonezu, sól, pieprz, zioła: natka pietruszki, koperek, bazylia, itp;
  • sos czerwony: puszka pomidorów krojonych w zalewie, świeży pomidor pokrojony w kostkę, papryczka chili wypestkowana i pokrojona w bardzo drobną kostkę, kilka kropli sosu tabasco, sól.

Avocado
Chili
Pomidorki

Naczynie żaroodporne natłuszczamy i wsypujemy do niego nachosy. Posypujemy tartym serem. Wkładamy na chwilę do gorącego piekarnika aby ser się rozpuścił. Międzyczasie przygotowujemy sosy.

Sos zielony: do miski wydrążamy miąższ avocado. Rozcieramy go na gładką, puszystą masę przy użyciu miksera. Doprawiamy solą i pieprzem.

Sos biały: jogurt mieszamy z majonezem i posiekanymi ziołami. Doprawiamy solą i pieprzem. Sos czerwony: wszystkie składniki mieszamy w misce. Doprawiamy do smaku.

Sosy
Sosy i nachosy

Uwaga! Sos czerwony jest bardzo ostry! I nie szukajcie pomocy w łyku AIPY! Goryczka i alkohol jeszcze bardziej podrażnią kubki smakowe. Wiem, że niektórym to pasuje. Pozostałym polecam przerzucić się na pozostałe sosy. Jeżeli macie różne wersje AIPY (może wkrótce na polskim rynku piwnym będzie można przebierać....), proponuję do tej przystawki wybrać piwo z większą podbudową słodową i łagodniejszą goryczką, taką w rodzaju owoców tropikalnych.

Nachosy i sosy
Nachosy i AIPA

Teraz przystawka rodem z Indii. Niezwykle popularne, wegetariańskie pierożki samosas. Przepis dostałam od Sam'a Calagione z browaru Dogfish Head (Sam Calagione. Marnie Old. He Said Beer, She Said Wine). Wykonanie samosas wymaga trochę czasu i cierpliwości, ale naprawdę warto. Zdecydowanie polecam!

Składniki na 20 sztuk:

  • opakowanie mrożonego groszku (450 g);
  • 1,5 łyżeczki świeżego drobno startego imbiru;
  • 1 mała papryczka chili, wypestkowana i drobno pokrojona;
  • 1,5 łyżki masła klarowanego;
  • 1 łyżeczka nasion kminku;
  • 3/4 szklanki kukurydzy z puszki;
  • łyżeczka garam masala;
  • sól, pieprz;
  • pół łyżeczki brązowego cukru;
  • 4 płaty mrożonego ciasta filo;
  • 1,5 łyżki posiekanej natki pietruszki;
  • olej do głębokiego smażenia.

Zielony groszek

Rozmrożony groszek, imbir i chili zmieliłam w mikserze na gładką masę. W rondlu z grubym dnem rozpuściłam masło a następnie dodałam nasiona kminku. Gdy zaczęły uwalniać aromat, dodałam pastę groszkową. Smażyłam parę minut podlewając międzyczasie odrobiną wody. Dodałam garam masala, sól i świeżo zmielony pieprz. Wsypałam kukurydzę i trzymałam na ogniu jeszcze 5 minut. Na końcu dodałam cukier i zdjęłam z ognia. Po ostudzeniu dodałam zieloną pietruszkę.

Zamrożone ciasto filo zostawiłam na noc w lodówce aby się rozmroziło. Płaty ciasta kładłam na posypanej mąką desce i każdy kroiłam w poprzek na 5 pasków (o szerokości ok. 8 cm). Na środek paska kładłam płaską łyżkę farszu, łączyłam prawy dolny róg paska z lewym górnym, a następnie rolowałam. W ten sposób uzyskiwałam ruloniki, których końce sklejałam. Ciasto filo jest dość suche i przy sklejaniu trzeba nawilżać brzegi wodą.

Tak przygotowane pierożki smażyłam partiami w gorącym oleju. Smażenie trwa chwilkę, wystarczy, aby ciasto się zarumieniło.

Pyszne i chrupiące indyjskie pierożki

Samosas można podawać na ciepło lub na zimno. Ciasto filo pozostaje kruche i chrupiące w obu wersjach. Z kapką śmietany i łykiem AIPĄ – pyszne! W tym przypadku można wybrać AIPĘ w wydaniu bardziej wytrawnym, cytrusowo-rześkim. Nadzienie pierożków jest słodkawe, mączyste z niewielkimi, aczkolwiek miłymi akcentami pikantnych przypraw i kawałeczków chili. Wytrawność i goryczka sprawią, że jego smak jest podkreślony, a zwarta struktura rozrzedzona. Pycha!

Samosas są pyszne ze śmietaną
Wegetariańskie samosas

Patrz także:


blog comments powered by Disqus
Piwne spotkania

Bieszczadnik


O blogu

Kuchnia piwowarki Agi

Lubię warzyć piwo i lubię gotować. Lubię pić piwo w ładnych kieliszkach i jeść ładnie podane potrawy. Lubię też fotografować. Tak więc będę gotować pyszne, wegetariańskie potrawy, wybierać do nich najlepiej pasujące piwo z mojej piwniczki, fotografować, degustować i opisywać wrażenia.

Innym powodem założenia tego bloga jest to, że nie lubię wizerunku piwa, który jest nam powszechnie serwowany. Duży, ciężki kufel, który ciężko jest podnieść, przy stole biesiadnym rubaszni, czerwonolicy, wąsaci panowie z dużymi brzuchami, na stołach golonka i kiełbasa. Do tego blond kelnerki z wielkim biustem wylewającym się z dekoltu.

Chciałabym pokazać, że piwo jest napojem równie eleganckim jak wino. Różnorodność stylów piwa sprawia, że zawsze znajdziemy taki, który będzie pasował do naszego dania, niezależnie czy jest to lekka sałatka czy słodki deser.

Z góry uprzedzam, że wszystkie przygotowane przeze mnie potrawy będą jarskie, ponieważ od 12 lat jestem wegetarianką.

Kontakt do mnie:

Subskrybuj kanał RSS