55

Kuchnia Piwowarki Agi w bitwie na smaki!

Agnieszka Łopata, 17.01.2013


Propagowanie kultury piwa, łączenie piwa z jedzeniem, przemycanie potraw wegetariańskich do świata mięsożerców, no i oczywiście dobra zabawa, to cele wspólnego projektu piwowarów – Agi i Tomka.

Piwowarkę Agę już znacie, ale przedstawię Tomka.

Tomek Rogaczewski (pseudonim Tieroo) tak pisze o sobie: smakosz i degustator wszelkich potraw, kucharz z zamiłowania, piwowar domowy, piwosz – "kolekcjoner", piwoznawca, sędzia w konkursach piw domowych, certyfikowany sędzia PSPD. Tomek również prowadzi blog związany z piwem.

Nasz wspólny projekt nazywa się "Piwo i jedzenie, czyli Agi i Tomka bitwa na smaki". Polega na tym, że ktoś – przedstawiciel browaru, pubu lub restauracji rzuca nam wyzwanie, a konkretnie piwo.

Podjęcia wyzwania oznacza, że będziemy przygotowywać potrawy, które będą się dobrze komponować z tym, konkretnym piwem. Ja, piwowarka Aga, będę gotować dania wegetariańskie, Tomek potrawy z mięsem.

Przygotowywanie potraw będzie filmowane, a gotowe filmy oraz przepisy kulinarne będą publikowane na naszym kanale YouTube – Piwo i Jedzenie.

O tym kto wygrał bitwę na smaki, będą decydować widzowie – zgromadzeni w danym miejscu lub przed komputerem. Jeżeli będziemy gotować np. w restauracji, to o wygranej mogą zadecydować goście, którzy będą degustować nasze dania w połączeniu z danym piwem.

Pierwsze wyzwanie zostało rzucone! Gotujemy do piwa Black Hope z browaru kontraktowego AleBrowar. Zobaczcie nasze pierwsze filmy z degustacji tego piwa.



Czekamy na kolejne wyzwania!

Wyzwanie musi być ogłoszone publicznie (np.: FB, strona internetowa) oraz musi być do nas przesłany link do tego wyzwania. Piszcie na adres: . Jesteśmy też na Facebook'u.

Sobie pozostawiamy decyzję, które wyzwanie jest realizowane, gdzie i co gotujemy.

Zapraszamy do zabawy! To dobra promocja Twojego miejsca (pubu, restauracji) lub Twojego piwa.

blog comments powered by Disqus
Piwne spotkania

Bieszczadnik


O blogu

Kuchnia piwowarki Agi

Lubię warzyć piwo i lubię gotować. Lubię pić piwo w ładnych kieliszkach i jeść ładnie podane potrawy. Lubię też fotografować. Tak więc będę gotować pyszne, wegetariańskie potrawy, wybierać do nich najlepiej pasujące piwo z mojej piwniczki, fotografować, degustować i opisywać wrażenia.

Innym powodem założenia tego bloga jest to, że nie lubię wizerunku piwa, który jest nam powszechnie serwowany. Duży, ciężki kufel, który ciężko jest podnieść, przy stole biesiadnym rubaszni, czerwonolicy, wąsaci panowie z dużymi brzuchami, na stołach golonka i kiełbasa. Do tego blond kelnerki z wielkim biustem wylewającym się z dekoltu.

Chciałabym pokazać, że piwo jest napojem równie eleganckim jak wino. Różnorodność stylów piwa sprawia, że zawsze znajdziemy taki, który będzie pasował do naszego dania, niezależnie czy jest to lekka sałatka czy słodki deser.

Z góry uprzedzam, że wszystkie przygotowane przeze mnie potrawy będą jarskie, ponieważ od 12 lat jestem wegetarianką.

Kontakt do mnie:

Subskrybuj kanał RSS