61

9 gwiazd Wielkiej Niedźwiedzicy
czyli świąteczny poradnik piwnego degustatora

Agnieszka Łopata, 14.12.2014


Jeszcze nie wiesz dlaczego piwo jest ciekawszą propozycją do potraw niż wino? Zachęcam zatem do spędzenia Świąt w towarzystwie 9 gwiazd z wozu Wielkiej Niedźwiedzicy. Siedem różnych piw, które można dopasować do każdej świątecznej potrawy. Ładna butelka, ozdobiona śliczną etykietą, do tego elegancki pokal i świąteczny stół nabierze wyjątkowego charakteru.

Wino z kapustą kiszoną? Łeee. A piwo jak najbardziej. Zapraszam do lektury.

Wigilia to najważniejszy, świąteczny posiłek. Składa się z potraw, które z grubsza można podzielić na 3 grupy: ryby, kapusta z grzybami oraz słodki makowo-bakaliowo-miodowy deser.

Zdecydowanie, na tradycyjnym polskim, wigilijnym stole królują wszelakiego rodzaju ryby. Delikatna struktura i smak rybiego mięsa wymagają piwa, które ich nie zdominuje. Do ryb w galarecie, śledzi w oleju lub śmietanie idealnym wyborem będzie Royzbawiony. Do ryb smażonych warto podać Rosę z Kremenarosa lub Rzeźnika.

Oprócz ryb, tradycyjnie na stole gości kapusta z grzybami w różnorakich odsłonach - groch z kapustą, pierogi z kapustą i grzybami, łazanki, paszteciki czy krokiety z kapustą i grzybami. Do tych zdecydowanie proponujemy Deszcz w Cisnej. Przyjemna słodowość piwa zbalansuje kwaskowatość kiszonej kapusty, lekka wędzoność podkreśli aromaty przypraw i suszonych grzybów, natomiast krótka goryczka przełamie gęstość ciasta czy grochu.

Teraz czas a wigilijne słodkości. Mak, miód, orzechy, migdały, rodzynki, skórka pomarańczy. Słodko, aromatycznie, różnorodnie i gęsto. Do makowca, klusek lub pierogów z makiem bądź kutii idealną parą będą Dwa Misie lub Wataha. Oba piwa charakteryzują się bogatym smakiem i aromatem dojrzałych gruszek, rodzynek i słodkich pomarańczy, które będą współgrać z bakaliową-miodową różnorodnością. Wyższa zawartość alkoholu i zaznaczona goryczka, skontrastuje słodkość i lepkość wigilijnego deseru.

Do serniczka, pierniczków, szarlotki lub strudla warto podać Dwa Misie lub Watahę, ewentualnie kawę w piwie czyli Eskulapa.

Do obfitych dań serwowanych podczas Świątecznego obiadu, polecam chmielowe bomby – MegalomanaŚnieg na Beniowej. Świetnie sprawdzą się do wszelkich potraw smażonych, pieczonych i nadziewanych, gęstych sosów, wędlin czy dojrzałych serów.

Życzę Wam spokojnych i radosnych Świąt, odpoczynku i nowych smakowych doświadczeń z udziałem piwa.

Piwowarka Aga z Bieszczadzkiej Wytwórni Piwa Ursa Maior.

blog comments powered by Disqus
Piwne spotkania

Bieszczadnik


O blogu

Kuchnia piwowarki Agi

Lubię warzyć piwo i lubię gotować. Lubię pić piwo w ładnych kieliszkach i jeść ładnie podane potrawy. Lubię też fotografować. Tak więc będę gotować pyszne, wegetariańskie potrawy, wybierać do nich najlepiej pasujące piwo z mojej piwniczki, fotografować, degustować i opisywać wrażenia.

Innym powodem założenia tego bloga jest to, że nie lubię wizerunku piwa, który jest nam powszechnie serwowany. Duży, ciężki kufel, który ciężko jest podnieść, przy stole biesiadnym rubaszni, czerwonolicy, wąsaci panowie z dużymi brzuchami, na stołach golonka i kiełbasa. Do tego blond kelnerki z wielkim biustem wylewającym się z dekoltu.

Chciałabym pokazać, że piwo jest napojem równie eleganckim jak wino. Różnorodność stylów piwa sprawia, że zawsze znajdziemy taki, który będzie pasował do naszego dania, niezależnie czy jest to lekka sałatka czy słodki deser.

Z góry uprzedzam, że wszystkie przygotowane przeze mnie potrawy będą jarskie, ponieważ od 12 lat jestem wegetarianką.

Kontakt do mnie:

Subskrybuj kanał RSS